Hjelp og veiledning for ladeappen

Ladekart

Er det første gang du skal ta i bruk en karttjeneste som viser ladestasjoner? Vi gir deg litt informasjon slik at du lettere kan forstå all den nyttige informasjonen du finner i appen.

Først en definisjon: En ladestasjon er et sted / lokasjon som kan ha ett eller flere ladepunkt som er en stikkontakt med reservert parkeringsplass for elbil. Mange kaller også det sistnevnte for en ladeplass.

Ladestasjoner.no henter informasjon fra ladestasjonsdatabasen NOBIL. Denne må anses som svært pålitelig, ikke minst takket være at mange elbilister sjekker informasjon og sender korrigeringer om noe skulle være feil. Skulle du oppdage noe som er galt eller vil gi ekstra opplysninger, send Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.eller bruk knappen på stasjonsvisningene: "Send e-post til Ladestasjoner". Da blir dette tatt tak i av NOBIL.

Ladestasjonskartet vårt vises på forsiden av ladestasjoner.no. Du kan også bruke adressen m.ladestasjoner.no for å få mobiltilpassa visning. Mobilapper for Android, iPhone og Windows er rett rundt hjørnet.

Innholdsoversikt

Verktøy

Filtre

Kartmarkørene

Informasjon om ladestasjonen

Informasjon om ladepunktene

Personvern

Verktøy

pilDu finner symbolene nedenfor ved å klikke på pila i appen: 

innstillingerInnstillinger hvor du kan gjøre visningsvalg for å begrense utvalget du vil se.

kartKart som du bruker for å åpne opp det igjen etter å ha endra innstillinger e.l. 

listeListe for å få opp en oversikt over de nærmeste ladestasjonene.

sokNederst til venstre er søk for å få opp et felt hvor du kan taste inn sted du vil sjekke ut. 

trackingØverst i venstre hjørne på kartet, under symbolene +/- (zooming), er det en liten runding. Trykk på den så får du opp tracking/lokalisering hvor appen finner posisjonen din og markerer det i kartet.

Filtre

For å gjøre det enklere for deg å finne ladestasjonene med egenskapene du er ute etter, har vi lagd flere filtre. Huker du av for et eller flere av disse valgene, får du da et begrenset utvalg. Disse filtrene finner du under innstillinger: 

Vis kun gratis begrenser visningen kun til ladestasjoner hvor ett eller alle ladepunktene kan brukes uten å betale p-avgift eller betale for ladingen.

Vis kun hurtigere lading begrenser visningen kun til ladestasjoner hvor ett eller flere ladepunkt har minimum 22 kW effekt, uavhengig av kontakt- eller strømtype (AC/DC).

Vis kun offentlige begrenser utvalget til ladestasjoner merka som Offentlig eller Besøkende, se lenger ned for betydningen av disse begrepene.

Kjøretøy viser kun ladestasjoner med en eller flere kontakttyper som egner seg for din elbilmodell. Huker du av for kjøretøytypen din, vil irrelevante ladestasjoner automatisk bli sortert ut. Du kan også kombinere valgt kjøretøymodell med de tre "Vis kun-filtrene", f.eks. slik at du kun får hurtigere ladepunkt for bilmodellen din.

Kontakter kan brukes i stedet for kjøretøymodell. Bare klikk på den duse overskriften, så får du opp alle mulighetene. Her kan du huke av én eller flere av de kontakttypene som må være på en ladestasjon for at den skal vises. Kan også kombineres med de tre "Vis kun-filtrene".

Kartmarkørene

Det er tre forskjellige utforminger på markørene avhengig av ladefarten på ladestasjonen:

klyngeKlynger er rundinger med antallet ladestasjoner inkludert, bare klikk på rundingen for å zoome innover mot stasjonene

hurtigere

 Hurtigere brukes på ladestasjoner som har minst ett ladepunkt med effekt 22 kW eller raskere


normalNormal
 er for alt langsommere

 

Fargene varierer med statusoppdateringer som vi får via NOBIL:

markorblaBlå markør er for ukjent status fordi det er ladepunkt på ladestasjonen som ikke kommuniserer med NOBIL. Noe som foreløpig er mest vanlig. Tallet i markøren angir totalt antall ladepunkt. ?-tegn betyr at status ikke er kjent for alle ladepunktene på stasjonen.

markorgronnGrønn markør betyr at ett eller flere ladepunkt er ledige - antallet angis i markøren. Merk at for markøren for hurtigere ladestasjoner angis antallet i markøren kun for punktene som er hurtigere lading.

markorgulGul markør angir at alle ladepunkt er opptatt


markorrodRød markør med utropstegn angir at alle ladepunkt er ute av drift

 

Vi er avhengig av at operatøren kommuniserer korrekt info til NOBIL. Helt trygg kan du være om status er opptatt (gul) eller feil/ute av drift (rødt). Angis den som ledig (grønn), betyr det at ingen bil akkurat da skal være tilkobla på lading. Men det kan f.eks. stå biler på plassen eller den kan bli opptatt før du når fram. Så ledig må tolkes som mest sannsynlig tilgjengelig for deg.

rektangelInformasjon om ladestasjonen

Klikker du på en kartmarkør, får du opp et lite rektangel. Det samme som vises på listevisninga. Her får du følgende opplysninger:

Navn på ladestasjonen, gatenavn og et bilde.

forhvemFor hvem angir tilgjengeligheten til ladestasjonen:

  • Offentlig er for absolutt alle
  • Besøkende som forutsetter at du har et ærend på stedet (f.eks. kjøpesenter, kontorbygg, skoler og andre off.institusjoner)
  • De mer restriktive ArbeidstakereBeboere eller Etter avtale

Filteret under innstillinger - Vis kun offentlige - begrenser utvalget til ladestasjoner merka som Offentlig eller Besøkende.

stedSted angir om ladestasjonen er på gateplan, i et P-hus, på en flyplass, kjøpesenter, trafikknutepunkt, energistasjon (som vi håper alle bensinstasjoner skal bli) eller Hotell/Mat som da er overnattings- og/eller serveringssteder.

avgiftVed myntsymbolet ser du om det er p-avgift eller ei for elbiler.

makstidMakstid angir hvor lenge du kan stå parkert der hvis det er en slik begrensning. (I noen tilfeller hvor lenge du kan stå gratis før du må betale p-avgift.

NB! Sjekk alltid lokal skilting for å få bekrefta at det ikke er p-avgift (f.eks. kommunalt parkeringsskilt hvit P på blå bakgrunn) og hva tidsbegrensninga er. I tilfelle NOBIL ikke er oppdatert.

På den detaljerte stasjonsvisninga du får opp ved å klikke på rektangelet, gjentas den samme informasjonen med noen tillegg.

open24hHvis ladestasjonen er åpen hele døgnet, kommer det et symbol for dette og teksten Åpen 24/7.

Ytterligere informasjon om åpningstid er ofte å finne i feltet for Annen informasjon. Der kan du innimellom også finne andre nyttige beskrivelser som hvordan du lettest finner ladestasjonen og annen praktisk informasjon for å kunne lade.

Nederst er det Kontaktinformasjon til eier av ladestasjonen - om dette er kjent. Er det feil på ladepunktet kontakter du eier, vi i ladestasjoner.no kan ikke hjelpe deg med det. Men ta litt hensyn og ring ikke i utide hvis det ikke er åpenbart at det annonseres som en 24/7-tjeneste. 

sendepostEr det imidlertid noe galt med informasjonen vi formidler, klikk på knappen Send e-post og send oss korreksjonen. Da skal vi få NOBIL til å sjekke opp dette.

bildeVi har bilde av veldig mange av ladestasjonene. Praktisk når du skal finne fram. Mangler det bilde for en stasjon – og du er der, så er det supert å få sendt et bilde (i breddeformat) pr Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Husk å angi hvor du er, bruk f.eks. den unike IDen i bunn - NOR_0xxxx.

 

Informasjon om ladepunktene

En del egenskaper kan - men må ikke - være felles for alle ladepunktene på en stasjon. Derfor får du på stasjonsvisninga opp detaljer om hvert ladepunkt. 

kontaktKontakt er type stikkontakt du skal plugge inn i. Det er et virrvarr av typer, men i praksis ikke så mange som er i bruk. Vi nevner de hyppigst forekommende:

  • Vanlig er husholdningskontakten du er vant til å bruke – Schuko som den kalles på fagspråket
  • Type 2 eller "den nye elbilkontakten" blir mer og mer utbredt fordi den tillater høyere ladefart, kommunikasjon og tryggere lading
  • CHAdeMO er fastmontert kabel med plugg du dytter inn i hurtigladekontakten til f.eks. Nissan, Mitsubishi, Peugeot, Citroën og Kia
  • Combo (også kalt CCS) er fastmontert kabel med plugg du dytter inn i kontakten til f.eks. VW og BMW
  • Tesla Model S er spesialkontakten for denne modellen, sitter på kabelen på deres superladere

Øvrige blir nok gjenkjent av dem som kan bruke disse. Dessuten er det en god del kombinasjonsuttak som f.eks. Type 2+vanlig hvor bare en av kontaktene kan brukes av gangen, eller hurtigladepunktene som kan ha både Combo+CHAdeMO.

ladefartLadefart er effekten du kan lade med, sakte eller raskere. Igjen er det et mylder av muligheter, men forholdsvis få i bruk. De vanligste er:

  • Normal 16A er den vanlige ladingen på enfas kurs med maks strømstyrke 16A (effekt ca 3,5 kW)
  • Normal 32A har dobbel så høy strømstyrke (effekt ca 7 kW)
  • Semihurtig AC er ladepunkt med 400V/32A som gir opp til 22 kW effekt
  • Hurtig AC er vekselstrøms ladepunkt med 400V/63A som gir opp til 43 kW effekt
  • Hurtig DC er likestrøms ladere med CHAdeMO, Combo eller Tesla Model S hurtiglading med minimum 43 kW nominell effekt
  • Semihurtig DC er det samme som ovenfor, men da med halv makseffekt

I tillegg er det noen sjeldne varianter av spenninger, strømstyrker og faser. De som kan bruke noe av dette, forstår nok sjøl hva disse er. Det er også noen kombinasjonsverdier, f.eks. enkelte ladepunkt som både kan levere hurtig DC og AC gjennom ulike kontakter.

kjoretoyKjøretøy angir hvilke typer elektriske kjøretøy som kan bruke ladestasjonen. Her er det ikke store variasjonen. Stort sett står det Alle EL overalt, noe som betyr at alle elektriske motorvogner (fra ett hjul og mer) med EL-registreringsskilt kan bruke plassene. Men enkelte plasser er så små at de er forbeholdt Korte EL (ca maks 3 meter lengde). Foreløpig er det ikke gjort et skille mellom hvilke ladepunkt ladbare hybrider også kan bruke eller ei. Her er det lokale regler - så hver oppmerksom du som er hybridist og trenger å lade.

tilgangTilgang forteller deg hvordan du får plugga inn:

  • Kontakten kan være helt Åpen
  • Ladenøkkel er standardnøkkelen du får som medlem i Elbilforeningen – passer til mange ladepunkt
  • Er det angitt Betaling, skal det framkomme hvordan du kan betale (bankkort, mobil, mynt, diverse ladekort osv - eller kombinasjoner av disse). Ofte er det mer beskrivelse i feltet for annen informasjon.
  • De mindre utbredte mulighetene er Mobil (SMS-løsning), RFID (kan være et «ladekort») og Annet (kan være hva som helst...) uten at det er betaling involvert. Også da er det som oftest tilleggsinfo i tekstfeltet.

sistemeldingFor ladestasjoner med sanntidsstatus angir kartmarkøren status for hele ladestasjonen. Under ladepunktene på stasjonsvisninga kan du se status for hvert enkelt punkt. Gjengis med samme fargesymbolikk for ledig/opptatt/ute av drift. Er fargen blå, mangler kommunikasjonen. Merk at du kan se tidspunktet for sist mottatte melding. Den kan være verdt å vurdere for å vite at informasjonen virkelig er oppdatert. Dessverre er ikke alltid formidling av sanntidsstatus fra alle eierne helt patent. Bruk vurderingsevnen din for å se om tidspunktet er sannsynlig, f.eks. at ikke en bil har lada i fem timer på en hurtiglader, eller det er et gammelt tidspunkt for et mye brukt ladepunkt.

Personvern

Applikasjonen vil be deg om å tillate at programmet får din plassering (GPS eller grov nettverksbasert for å gi muligheten for din lokasjon i kartet) og tilgang til nettverkskommunikasjon (full internett-tilgang).

 

AddThis Social Bookmark Button

Google Play

iTunes

Lading for «dummies»

lading for dummies